Logo Peter Visser wit

Nijbroek

  • Status van het schilderij:
tekening van objecten op het schilderij

Onbekende afmetingen, gesigneerd, ongedateerd, particulier bezit.

Het schilderij Nijbroek is geschilderd door Peter Visser omstreeks 1855. Er bestaat een vergelijkbaar exemplaar met als titel Gezigt op het Nijbroek. Het verschil tussen deze twee schilderijen betreft de voorgrond.

Op het hier afgebeelde schilderij zien we een lopende man met hond, op het andere bevindt zich bij de hond een ruiter te paard.

 

1

Kerkgebouw

detail kerk Nijbroek

In het midden van het schilderij staat het historische kerkgebouw van Nijbroek (1). Het is anno 2020 al bijna 700 jaar in gebruik als kerk. Op de afbeelding kijk je tegen het ronde koorgedeelte aan. Dat is het oudste deel en wellicht al gebouwd voor 1328, als kapel. In dat jaar werd het dorp Nijbroek afgesplitst van Terwolde. Kerkelijke zelfstandigheid volgde in 1339 en als gevolg daarvan werd de kapel uitgebreid met een schip en een toren tot een heuse parochiekerk.

Tot aan de verovering in 1591 van deze streek door prins Maurits op de Spanjaarden waren de vieringen in deze kerk Rooms-Katholiek. Onder hetzelfde dak luisteren de bewoners van Nijbroek sindsdien naar een protestantse voorganger.

Toen Peter Visser dit schilderij maakte was de consistorie (de kerkenraadskamer) nog niet aan het kerkgebouw toegevoegd. Die werd in 1861 aan de linkerkant van het kerkgebouw aangebouwd.

 

Nijbroek dorpsplein 2015 Dorpsplein in 2015 met links naast de kerk de consistorie uit 1861. Foto Gerard Boerkamp

Sitemap © Copyright 2023 Commissie Peter Visser - schilder. Alle rechten voorbehouden.