Logo Peter Visser wit

Nijbroek-Bijvank

  • Status van het schilderij:

Afmetingen 68 x 47,5 cm, gesigneerd, 1854, particulier bezit.

De Bijvank is een grote boerderij in Nijbroek. Het huidige adres is Middendijk 63.

Peter Visser schilderde de Bijvank in 1854. In het midden van het schilderij is de boerderij afgebeeld met een dwarshuis ervoor. Het voorhuis heeft vier ramen op een rij met daarnaast een voordeur. Dwarshuizen in de IJsselstreek stammen in het algemeen uit het midden van de 19de eeuw. Echter, de plattegrond van het huis uit 1832 doet vermoeden dat de Bijvank toen al een dergelijk dwarshuis had. Misschien is het kort na 1844 vernieuwd.

 

1

Spieker

detail Spieker

Op de rechterhoek van het voorhuis is een landheerskamer of spieker aangebouwd. Die stamt uit de tijd dat het huis in bezit was van rijke Deventer families. Die gebruikten de landheerskamer als zomerverblijf.

De spieker is rond 1880 afgebroken, waarna het voorhuis aan de rechterkant met twee ramen is verbreed. Een gevelsteen herinnert aan de verbouwing uit die tijd.

Kennelijk verschilt de fundering van het nieuwe deel nogal van het oude, want sinds mensenheugenis treedt op de scheiding van de twee een markante verzakking op.

 

Scheve deur

Vervolgens is het voorhuis rond 1920 aan de linkerkant met een raam ingekort en zo ontstond de vorm van het voorhuis zoals dat nu nog bestaat.

Sitemap © 2015 - 2024 Commissie Peter Visser - schilder. Alle rechten voorbehouden.