Logo Peter Visser wit

Gezigt op Gorssel

  • Status van het schilderij:
tekening van objecten op het schilderij

Eén van de fraaiste schilderijen van Gorssel hangt in de Brink bij de kerk in Gorssel en laat ook de kerk van vroeger zien.

Onderstaande tekst is als artikel geplaatst in 'Ons Markenboek', kwartaaluitgave van de Historische Vereniging De Elf Marken.

Inleiding

Het schilderij is gemaakt door Peter Visser, een markante schilder uit het midden van de 19de eeuw. “Hij schilderde dorpsgezichten en boerderijen op de Oost-Veluwe, in Salland en de Achterhoek. Zijn werk laat in panoramische overzichten en op een natuurgetrouwe manier zien hoe de streek er in die tijd uit zag. Sommige van zijn beelden zijn uniek omdat de fotografie nog maar net bestond. Daardoor laat zijn werk veel dingen zien waar geen foto’s van bestaan. Interessant ook zijn de details in zijn schilderijen. Die geven een kijkje in de landbouwgeschiedenis en het dagelijks leven in vroeger tijden”. Deze omschrijving van de schilder komt van de website www.petervisser-schilder.nl waarop meer schilderijen te zien zijn.

In het schilderij van Gorssel zijn de beelden zeker ook uniek en zijn bijzondere details te zien en dus hebben wij het schilderij eens goed onder de loep genomen.

Van Peter Visser weten wij dat hij tussen 1852 en 1855 in onze streek schilderde. Het schilderij van Gorssel hebben wij gedateerd op 1854 op basis het feit dat hij dat jaar ook in Voorst heeft geschilderd en op basis van het eerste detail wat ons opvalt in het schilderij: de palen en de draad van de Rijkstelegraaf die rechts op het schilderij zijn te zien. Die werd voor het Gorsselse deel namelijk aanbesteed op 22 juli 1853. Het was de eerste nutsvoorziening en dus een modern detail voor die tijd die Peter Visser kon schilderen, te vergelijken met een 5G mast nu. Nu ons oog hierop gericht is, gaan we het schilderij verder maar van rechts naar links bekijken.

Het is wel even goed om aan te geven waar Peter zal hebben gestaan. Dat is ongeveer op de rode punt van bijgaand kaartje. De gele vlakjes zijn de gebouwen die hij geschilderd heeft.

Detail plattegrond Gorssel

Sitemap © Copyright 2023 Commissie Peter Visser - schilder. Alle rechten voorbehouden.