Logo Peter Visser wit

Wijhe-Langstraat

Langstraat Wijhe

De zoektocht naar schilder Peter Visser en zijn werk kent een geschiedenis van ongeveer 50 jaar. Het begint met eerste vermeldingen in 1971, gevolgd uitgebreid onderzoek van historische vereniging Ampt Epe in de jaren 1970-2000 en ten slotte het werk van de Visser Commissie vanaf 2014.

Deze website is de meest recente stap van Commissie. De website biedt de gelegenheid om een breed publiek met het werk van Visser kennis te laten maken, de kennis van Visser en zijn werk te verdiepen, een en ander goed vast te leggen en actueel te houden.

En passant zal het wellicht leiden tot herontdekking van oude ‘Vissers’ die uit het zicht zijn verdwenen. Misschien zelfs wel tot nieuwe werken, waarvan het bestaan tot nu toe niet algemeen bekend is.

Eerste vermeldingen

De eerste vermelding van het werk van Peter Visser stamt uit 1971 [1]. H. Huibers gaf in een nog onbekende krant een beschrijving van een dorpsgezicht van Wijhe. Hij kende de maker van het schilderij niet en dacht dat het werk stamde uit de Franse tijd.

Vervolgens verschenen in 1973 twee ‘Vissers’ in het boekje ‘Heerde in oude ansichten’ [2]. Het boekje toonde afbeeldingen van Heerde en Veessen.

Herman Hannink publiceerde vervolgens in 1975 het ‘Gezigt op Raalte’ in ‘Raalte, rond de oude plaskerk’ [3].

Verdere publicaties over werken van Visser verschenen in Epe en Heerde in 1976 [5][6]. Omstreeks datzelfde jaar werden ongeveer 12 originele ‘Vissers’ getoond op een zogenaamde Ring-tentoonstelling in het gemeentehuis van Epe. Dat was als onderdeel van een tentoonstelling over oud-schilders van Epe en omstreken. Details van die tentoonstelling zijn inmiddels verloren gegaan.

Daarna verschenen afdrukken van Heino in 1980 [8], Laren in 1993 [11] en Welsum in 1995 [12]. Al die tijd bleef onbekend wie Visser was en waar hij vandaan kwam. Dat veranderde door het onderzoek van historische vereniging Ampt Epe.

Sitemap © Copyright 2023 Commissie Peter Visser - schilder. Alle rechten voorbehouden.